ישי שמש, K logic
לפני מספר שנים התעוררתי בבוקר משינה שטופת חלומות לתוך הסיוט הכי גדול של כל מקדם אתרים באשר הוא – האתר הראשי של אחד הלקוחות שלנו, שבערב האתמול עוד הופיע בשלישייה הפותחת על כל מונחי העוגן החשובים ועל עשרות אלפי מונחי זנב ארוך, פשוט התאדה במהלך הלילה מתוך האינדקס הראשי בגוגל.
מכיוון שכל הפעילות של אותו לקוח התבססה סביב אתר האינטרנט, ולאור הדומיננטיות של גוגל, היה ברור לנו מהרגע הראשון שאם לא נצליח להבין מה גרם לבעיה ולהחזיר את המצב לקדמותו הרי שפירוש הדבר הוא מכה אנושה ואולי אפילו גזר דין מוות על הפעילות העסקית של אותו לקוח אשר החליט להפקיד בידינו את האחריות על גורל האתר.
לאור חומרת המצב, הכרזנו על מצב חרום בחברה, חילקנו את כל העובדים לצוותים והתחלנו להפוך אבן אחר אבן, ביחד עם הצוות הטכנולוגי של הלקוח, במטרה למפות כל בעיית SEO גדולה או קטנה שניתן למצוא בתוך האתר. לאחר כמה שעות של עבודה מאומצת מצד כולם ושני סבבי בדיקות גילינו כי יש לנו רשימה עם כמה עשרות דברים קטנים שניתן וכדאי לתקן בתוך האתר, אולם היה ברור שאף מהם לא היה יכול לגרום למחיקה כוללת של האתר.
בהתאם לכך המשכנו הלאה לשלב הבא והרחבנו את טווח הבדיקה במטרה לראות האם ניתן לאתר תופעות חריגות באחד האתרים או העמודים החיצוניים שמקשרים או קשורים אל אותו לקוח, ודווקא שם הצלחנו לגלות בצורה מהירה יחסית את הסיבה לבעיה.
לאותו לקוח היו שיתופי פעולה עם מספר אתרים אחרים שהציגו את כלל התוכן מהאתר בתת ספרייה או כסאב דומיין, כאשר בכל אותם מקומות דאגנו בשיתוף הצוות הטכני לחסום את התוכן מגוגל ברמה של תג META, בכדי למנוע בעיה פוטנציאלית של תוכן משוכפל. מסתבר שקצת לפני הנפילה, עלתה גירסה חדשה, עליה לא ידענו, ואחד המתכנתים מחק בטעות את תג ה-META שהיה אחראי לחסום את גוגל באחד מאותם שיתופי פעולה. לרוע המזל אותו שיתוף פעולה בוצע עם אתר יותר גדול ובעל יותר וותק ו-trust, מה שגרם לגוגל לתייג את כל התוכן המקורי באתר הלקוח כתוכן משוכפל.
סוף טוב הכל טוב. וידאנו ביחד עם הלקוח כי הבאג שגרם לאינדוקס הכפול יתוקן ולאחר מכן יצרנו קשר עם גוגל, שהבינו את מקור הבעיה ודאגו להחזיר את המצב לקדמותו. החווייה עצמה היתה בהחלט לא נעימה, אולם בראייה לאחור היא כנראה תרמה לי באופן אישי ולנו כחברה הרבה דברים חיוביים, שכן היא המחישה לכולנו בצורה הכי ברורה את גודל האחריות שמוטלת עלינו ועזרה לנו לפתח לא מעט מנגנונים שתפקידם לצמצם לאפס את הסיכוי שמשהו כזה יקרה שוב.
ברמה המערכתית דאגנו מאז להגדיר שוב ובעיקר לאכוף בקשיחות נהלי עבודה שמטרתם לוודא שנהיה מעורבים בכל העלאה של גרסא חדשה לאוויר, כך שיהיה ברור לכולם שלא יכול להיות מצב בו עולה גרסא חדשה לאוויר בלי שהיתה לנו האפשרות לבדוק אותה. כמו כן הדבר חיזק אצלנו את ההבנה כי בסופו של דבר QA טוב, בדיוק כמו אבטחת מידע טובה, צריך לקחת בחשבון גם את הגורם האנושי שמועד לטעויות ולנסות לתכנן מבני SEO שיהיו פחות חשופים לסיכונים במקרים ובהם באמת אירעה טעות.
ברמה הפרטנית יותר, ואם להתייחס ספציפית לבעיות הקשורות לשכפול תוכן, ניתן לצמצם את הסיכונים באמצעות מספר פעולות פשוטות:
1. חינוך קשוח – חשוב שכל מי שקשור לאתר באופן ישיר או עקיף, החל מהצוות הטכני וכלה בסמנכ"ל פיתוח עסקי, יהיה מודע לסכנות שיכולות לנבוע משכפול תכנים וידאג לשלב את גוף ה-SEO בכל שיתוף פעולה בין אתרים שכולל סינדיקציה של תכנים.
2. תחימת החשיפה לסיכון – ההמלצה הברורה שלנו עבור אתרים שמבצעים סינדיקציית תוכן, היא לתחום את סך התכנים לגביהם מבוצע שיתוף פעולה בכ-30% מסך התכנים המקוריים שפורסמו באתר (המספר עשוי להשתנות קצת בהתאם ל-trust של האתר).
3. לחשוף טפח, להסתיר טפחיים – במידת האפשר רצוי לשתף רק גרסא מקוצרת של המאמר.
4. המתן קטנה – במידת האפשר רצוי כי התכנים יפורסמו באתרים אחרים בהשהיה של מספר ימים, לאחר שהתוכן אונדקס באתר הלקוח.
5. וכמובן הקפדה ברמת הטכנית על כל הדברים המוכרים בדגש על:
a. חסימה (תג META + robots.txt) עבור אזורים גדולים של תוכן שמשולבים באתרים אחרים.
b. קישור עם URL אבסולוטי שמוביל לאתר המקורי בגוף המאמר.
c. שימוש בתג canonical עבור כל אחד מהעמודים באתר.
d. שימוש ב-Google XML sitemap בכדי להאיץ אינדוקס של תכנים חדשים.
עומר שובל, iSEO – נטוורקינג
לפני כשנה העלינו עיצוב חדש באתר יד2 שגרר שינויים מרובים – הוספת אלמנטים בדפים, שינויי גרפיקה, סרגלי ניווט חדשים, footer חדש ועוד. בזמנו, מטעמי נוחות, העדיפו ביד2:
א. לבצע את כל השינויים בבת אחת.
ב. לעשות את בדיקות ה- QA של ה- SEO על הגרסה החדשה באתר (ב- live).
יומיים לאחר העלאת העיצוב החדש הבחנתי שגוגל "לא אוהב" את השינויים וזמן קצר לאחר מכן התחלנו לחוות ירידה כמעט בכל המונחים עבורם היינו מדורגים במקום הראשון (חלקם ירדו לתחתית הדף הראשון וחלקם הידרדרו לדפים השני ואילך). בדקתי שוב ושוב את הדוחות שהעברתי לביצוע ולא מצאתי שום דבר שיכול היה לגרום לתוצאה הרסנית שכזאת ולכן החלטתי לבדוק באתר עצמו מה גרם לבעיה (באתר המכיל מספר מיליוני דפים זה ממש למצוא מחט בערמת שחת).
היינו חייבים לפעול במהירות ולצורך כך ביקשתי גישה מיד2 ללוגים של האתר, על מנת שאוכל לנתח אותם ואולי למצוא כיוון לבעיה. בשלב הזה נתקלתי בבעיה נוספת – המשקל של קבצי הלוגים היומיים היה כבד במיוחד (GIGA-ות רבות של נתונים) וכל לוג הכיל מאות אלפי שורות, כיאה לאתר בסדר גודל של יד2 – איך מנתחים דבר כזה ?
במקום לנסות לעבור על כל הלוג (משימה בלתי אפשרית) החלטתי לחפש בו בעיות ממוקדות. לצורך כך פיתחתי אפליקציית דסקטופ קטנה, המבוססת על פקודת grep, שיודעת לחתוך שורות מהלוג לפי פרמטרים אותם אני מבקש, לדוגמא: כל הדפים שגוגל נכנס אליהם באתר ומצא דפי 404.
הפעלתי את האפליקציה וקיבלתי רשימה מאוד ארוכה של דפי טעות שאותה יכולתי לנתח. לאחר בדיקת מספר כתובות מהרשימה הפתרון היה כבר מול עיני: יד2 השתמשו בקוד החדש ב- URL-ים רלטיביים ובטעות הפנו לכתובות שאינן קיימות באתר – ליתר דיוק, עשרות אלפי כתובות לא קיימות, שגדלו באופן אקספוננציאלי, שכולן מחזירות דפי 404.
ברגע שאותרה הבעיה התיקון שלה היה מהיר אבל ניקוי הטעויות בגוגל לקח מספר חודשים ועד היום חלק קטן מהמונחים לא חזרו למיקומים הקודמים.
כיצד ניתן להימנע ממקרים דומים ? מספר המלצות:
1. אל תאשרו ללקוח להתחמק מפתיחת אזור QA שבו תוכלו לבצע את כל הבדיקות לפני שמעבירים את הגרסה ל- live.
2. השתדלו לעבוד בשלבים ולא לעשות את כל השינויים באתר הלקוח בבת אחת – כך תמיד תוכלו לשייך בעיה לשינויים הממוקדים שבצעתם ובמידת הצורך מלאכת איתור המקור לבעיות הופכת לקלה יותר.
3. עשו בדיקות באופן שוטף על הלוגים של האתר – אם מדובר בקבצים גדולים, היעזרו בפקודת grep. כך תמצאו תקלות הרבה יותר מהר מאשר לחכות ל- webmaster tools של גוגל שיציג אותן (מה גם שלא תמיד תקבלו אינדיקציה ב- webmaster tools, גם אם יש תקלות). במיוחד מומלץ לבדוק מספר ימים לפני שינוי ומספר ימים אחרי השינוי באתר על מנת לוודא שאתר הלקוח ממשיך להתנהל באופן תקין.
4. חפשו סימנים מזהים גם במנועי החיפוש – אם פקודת site: מציגה מספרים קטנים מאוד או גדולים מאוד יחסית לכמות הדפים שהתקבלה לפני שינוי שבצעתם – הנושא שווה בדיקה.
5. עברו על האתר "מנקודת המבט" של גוגל – אם יש לכם אפשרות, הפעילו רובוט שלכם שיבצע ניטור לכמות הדפים וכתובותיהם באתר הלקוח (מומלץ בשוטף ולא רק בתקופת שינויים). אתם תתפלאו אילו דברים ניתן למצוא.
אני נעזר בתוכנת iSEO שבאופן אוטומטי "דואגת" לעשות עבורי כל יום את המלצות 3, 4 ו- 5 מלמעלה אבל לא מוותר גם על שימוש באפליקציית ה- LogParser, שהצילה את יד2 בזמנו מעונש וודאי בגוגל.
גלעד ששון, Nekuda
העצה שאני יכול לתרום בהקשר הזה היא לא לקבל דברים כמובנים מאליהם ולא להאמין בעיניים עצומות לכל מה שאומרים נציגיהם המכובדים של מנועי החיפוש (ואדון מאט קאטס בראשם), חשוב לבדוק את הדברים, אם אפשר בסביבת טסט ולא בהכרח על העמודים והדומיינים המרכזיים בפרויקט. דוגמא בולטת ועדכנית בעיניי היא הטיפול בתגי קנוניקל (canonical tags) והיישום שלהם בעמודים ברשת.
ברמה התיאורטית, ניתן להוסיף ולהסיר תג קנוניקל בקלות ובפשטות אולם עמודים שהתג מופיע בהם במספר סריקות לא תמיד חוזרים לאינדקס עם הסרתו, וודאי שלא באותה מהירות שבה נסרקים עמודים חדשים. חשוב לתכנן מראש ולא "לשחק" עם התג אם אין סיבה טובה.
נושא נוסף הוא שילוב תג קנוניקל בעמוד כשההפניה היא לאותו עמוד (נניח שיש לי 3 גרסאות לעמוד ובכולן משולב התג עם הכתובת הראשית, כולל בעמוד עם הכתובת הראשית עצמו), בגוגל טוענים שאין בעיה עם שילוב כזה של התג אבל מניסיון הנושא עדיין לא יציב ברמת ההבנה של גוגל ועלול לשבש את דירוג העמוד בבינג (כן, יש מנוע כזה). באופן כללי אני לא ממליץ לשים תג קנוניקל מעמוד לעצמו.
טעות/מלכודת נפוצה נוספת שגרמה לי לכאבי ראש בעבר הרחוק היא הגדרות גורפות באמצעות regular expressions בקבצי .htaccess (.rewrite/redirects etc)– אם אתם לא בטוחים לגמרי מה הולך לקרות, מוטב לבדוק בסביבה מבודדת ולא באתר החי.
פבל ישראלסקי, AskPavel
עד לפני 3 חודשים לא היו לי לקוחות משום שהייתי שכיר בחברה גדולה במשך שנים. במהלך העבודה יצא לי להיתקל בהרבה בעיות SEO שהייתי שמח לחלוק, אך לצערי החוזה מונע ממני לשתף פרטים. מאז שיצאתי לעצמאות בחודשים האחרונים, התחלתי לייעץ למספר חברות ועד כה לא היו איזשהן מלכודות או טעויות מהותיות. מה שכן, היה מקרה אחד מעניין שאשמח לשתף כי אני מאמין שאפשר ללמוד ממנו הרבה (כמובן הלקוח אישר לי לשתף זאת).
אחד הלקוחות שלי משתמש בבר ניווט פנימי עם טאבים בעמודים מסוימים. זה נפוץ בכל מני אתרי אפילייט שיש להם בעמוד המכירה מעבר בין טאבים שונים כגון: review, download, testimonials וכו' – עבור אותו עמוד שבו נמצאים. מה שקורה זה שאותו לקוח התחיל לרדת בדירוגים מאז עדכון הפנדה מסיבה לא ברורה – התוכן איכותי, ייחודי, מתחדש, פרופיל קישורים טבעי וכו'. העניין הוא שברוב המקרים הטאבים הללו משאירים את הגולש באותו URL ורק התוכן מתחלף (יש כאלו שמוסיפים # ל-URL המקורי). אבל אצל הלקוח המבנה היה שונה. בגלל שזמן הטעינה של האתר היה כל כך מהיר, קשה היה לשים לב שהטאבים הובילו ל-URL שונה בהיררכיה אחת גבוה יותר מעמוד האב. כששמתי לב לזה הלכתי לדוח שאני מאד אוהב ב-webmaster tools שנקרא html suggestions ושמתי לב שיש באתר אחוז מאד גבוהה של טייטלים ודסקריפשנים משוכפלים. מסתבר שלכל טאב היה את אותו הטייטל והדסקריפשן כמו של עמוד האב. אז אם בכל דף כזה היו כ- 10 טאבים, זה אומר שלדומיין היו 10 טייטלים ודסקריפשנים זהים. עכשיו דמיינו שלדומיין הזה היו מאות דפים מהסוג הזה, מה שמוסיף לדומיין אחוז גבוה מאד של דופליקציה 🙂
זה כמובן נעשה בתום לב, כנראה שמי שתכנן את האתר התייחס לטאבים כאילו הם חלק אינטגרלי מעמוד האב – אך מבחינת גוגל כל עוד יש להם URL ייחודי הם דפים נפרדים לכל דבר. מה שעשינו זה לשכתב את הטייטלים והדסקריפשנים שלהם כך שירחיבו את מה שנכתב בתגים של עמוד האב. כעבור 22 יום האתר חזר למיקומים ואף התברג על ביטויים חדשים. הטראפיק האורגני גדל בכמה מאות אחוזים בגלל שכעת הוא גם טירגט הרבה ביטויי זנב ארוך שלא היו קיימים קודם.
לא מדובר בתקלה מורכבת, אבל אפשר ללמוד ממנה שעדכון הפנדה נותן חשיבות גבוהה לטייטלים ודסקריפשנים משוכפלים ולא רק לתוכן משוכפל בעמוד.
שוקי גלילי
קידום אתרים הוא תחום עם הרבה בעיות ומלכודות, ולי באופן אישי גם אין יומרה להיות חף מטעויות.
בכל אופן, יש בעיה שאני נתקל בה יותר ויותר: קניבליזציה של הפעילות השיווקית כתוצאה מהצלחה של עבודת הקידום.
לא מעט מנהלים ובעלי אתרים מתרגלים לסמוך על התנועה האורגנית ומזניחים פעילויות אחרות, ברשת ומחוצה לה. כתוצאה מכך, לא רק שהם מפתחים תלות בתנועת החיפוש ומפסידים את הפוטנציאל שטמון במקורות תנועה אחרים, אלא שהם מעבירים מסר בעייתי לגוגל.
כש-SEO הופך לחזות הכל, נוצרת מהר מאד סטגנציה בתנועה הישירה, בתנועת ה-Referrals ב-Brand Search וכו'. בסופו של דבר, זה גורם לפעילות סביב האתר להיראות לגוגל פחות טבעית ומזיק ל-Trust שלו.
כדי לא להגיע לשם, אני מתחיל כל פרויקט SEO בלנסות להבין יחד עם הלקוח איפה עומד מערך השיווק הקיים שלו, איך עבודת הקידום יכולה להשתלב בו ומהם יחסי הגומלין הרצויים בין השניים. אני משתדל להתריע מראש ובזמן-אמת, כשאני חושב שנוצר חוסר איזון. אם כי, כמובן, בסופו של דבר הלקוח הוא זה שמחליט. לזה עוד אין פתרון.
אביב מנוח, Usearch McCann
באחד האתרים הראשונים אותם בניתי באופן עצמאי, ללא מערכת ניהול תוכן, עשיתי שימוש לא נכון בתג rel="canonical". בכל העמוד התג הכיל את הכתובת של עמוד הבית וגרם לכך שכל האתר נמחק מהאינדקס של Google, מלבד עמוד הבית. גם אחרי שתיקנתי את הטעות, לכך סדר גודל של חודש עד ש-Google שב וסרק את כל העמודים והאתר חזק להתאנדקס כרגיל.
הטעות קרתה באתר חדש שרק קם ולכן נמנע רוב הנזק. היה והייתי עושה טעות דומה באתר ותיק, בעל מיקומים וביצועיים עסקיים, הנזק יכול להיות קטסטרופאלי. הדרך היחידה להימנע מטעויות כאלו הוא למידה, ידע ובדיקה חוזרת ונשנית של כל פעולה שמבצעים באתר הלקוח. ישנם הרבה מאפיינים טכנולוגיים שיכולים לגרום לנזק כמעט בלתי הפיך לאתר בגלל לא יותר מחוסר תשומת לב רגעית. צריך להישאר כל הזמן אם היד על הדופק- במיוחד באתרים גדולים שנסרקים לפעמים מספר פעמים ביותר- כל שינוי קטן יכול להיות 10 דקות לאחר מכן בGoogle לפני כל העולם.
איתן יריב, WAO
לקוח אשר החל לעבוד איתנו, העביר את אחסון האתר שלו מחו"ל לישראל בהמלצתנו. כשבוע ימים לאחר העברת האחסון החלו מיקומיו לרדת מבלי שניתן היה להצביע על קישורים נכנסים שהוסרו או שינויים כלשהם באתר. בדיקת שגיאות שגרתית הנעשית באמצעות כלי גוגל למנהלי אתרים, הראתה כי דפים רבים המקושרים מאתרים שונים מחוץ לאתר הופיעו בדו"ח שגיאות "דף לא נמצא". דפים אלו לא היו מקושרים או הופיעו בפועל באתר שהועבר אלינו.
התברר לנו שמדובר היה בגרסת האתר הקודם לאתר הקיים, אתר שמדפיו התקיימו הפניות 301 לדפים באתר החדש בהתאמה ואלו (ההפניות) התבטלו עם מעבר האחסון- קובץ השגיאה המותאם אישית אשר טיפל בהם לא הועבר במסגרת הקבצים מחברת אחסון אחת לאחרת ולא הוגדר על ידי חברת האחסון בהנחיותינו עם המעבר.
עם גילוי השגיאות, בחנו את כתובות האתר הישנות, יצרנו קובץ הפניות, הגדרנו אותו מחדש ווידאנו כי כל ההפניות מתקיימות כראוי. לאחר זמן קצר חזרו מיקומי האתר ואף השתפרו.
מהמקרה האמור למדנו והוספנו לצ'ק ליסט של פעולות חיוניות את נושא בחינת קיום ההפניות לאתר מדפי האתר על גרסאותיו הקודמות ולאורך חייו
שני סלמה, iLevel
מניסיוני בין הלקחים החכמים יותר שהפקתי: לקוח שעושה בעיות בשלב של חתימת החוזה, יעשו בעיות במהלך כל הקמפיין, וקמפיין זה מטרתו להיכשל.
מיכל כהן, WebGuru
הטעויות היחידות שהיו לי הן בתמחורים לא נכונים של פרוייקטים או בכניסה לפרוייקטים שלא הייתי צריכה להיכנס אליהם. על בעיית התמחור אסביר בתשובה 6. מבחינת בחירת פרוייקטים – למדתי להימנע מלהיכנס לפרוייקטים ש"מריחים" לי לא טוב ולוותר על לקוחות שאין לי תקשורת וכימיה טובה איתם.
מבחינת קידום אתרים – טפו טפו, לא חוויתי פילטרים ועונשים. אני די שמרנית בפעילות שלי ומקפידה על פעילות שתראה כמה שיותר טבעית, מתוך מחשבה שאני מעדיפה לשלם את המחיר של עיכוב התוצאות מאשר מחיר של ענישה ופילטרים שהיציאה מהם לוקחת המון זמן ולפעמים בלתי אפשרית.
איתי וסר, Start SEO
לקוח שקידמנו במשך שנה וחצי והגענו איתו לתוצאות יפות מאוד (היו מוגדרות בשלב הזה 8 מילות חיפוש מקודמות וכמעט בכולן היינו איתו בעמוד הראשון…) קיבל מחברת קידום אחרת הצעה שהעמידה אותנו בבעיה – נאמר לו שהם יבחרו עבורו 20 ביטויים והוא לא ישלם עפ"י ריטיינר חודשי, אלא רק כשהם יביאו אותו לעמוד הראשון בכל ביטוי… מאחר והאתר היה במצב טוב מאוד מבחינת האופטימיזציה, ומערך הקישורים שבנינו לו, המלאכה שלהם הייתה בהחלט קלה. הלקוח כמובן שהתפתה להצעה שלהם (קשה לסרב להצעה שאומרת שלא תשלם עד שנביא תוצאות…) ואנחנו הפסדנו את אותו לקוח.
קשה להימנע לחלוטין ממקרים כאלה מראש אבל המלצתנו היא קודם כל, להחתים את הלקוחות שלכם על חוזים ארוכי טווח – לפחות שנה ובשאיפה אפילו יותר ובנוסף לשמור על קשר הדוק מאוד עם הלקוחות, ככה שכשעולות (ותמיד זה קורה בשלב כלשהו) הצעות ממקומות אחרים, להגיב במהירות ולהיות מוכנים להתגמש, גם אם המשמעות היא לשנות את מדיניות התשלום שלכם.
זהר עמיהוד, SEOreport
מכירים את הלקוחות שמתייחסים אליכם כמו לעובדים שלכם רק שבגלל שהם משלמים לכם?
ובכן, לפני שנים, התקשר בעל עסק שהיה לו אתר וביקש שאבצע עבורו פרסום ממומן בגוגל אדוורדס. לשיחות הטלפוניות שהיו בינינו לסגירת פרטי העסקה התלוותה הרגשה של אי נוחות מסוימת, עם לומר זאת בעדינות. משהו בטון הדיבור, בניסיון של הלקוח להראות עד כמה הוא מבין וגם צודק. לא נתתי לכך יותר מידי תשומת לב ואמרתי לעצמי שכאשר יגיעו התוצאות, זה כבר יסתדר. העסקה סוכמה ויצאנו לדרך, ואז זה התחיל…
יום, יום הוא היה מתקשר ולפעמים יותר מפעם ביום. היה לו מה לומר על זה וגם על זה. ולמה לא עשיתי ככה ולמה עשיתי מה שעשיתי ואני חייב לו הסברים. כל שני וחמישי הוא היה מתקשר אלי עם רעיון, לאו דווקא קשור לפרסום בגוגל אדוורדס, כדי להתייעץ איתי.
אז אתם שואלים מה עשיתי עם הלקוח הזה? פיטרתי אותו. כן, כן, פיטרתי אותו בהזדמנות הראשונה ולא נתתי לו הזדמנות להשתלט עליי. מבחינתי, הוא בזבז את זמני. כן, כן, החלטתי לפטר אותו.
את מה שהרגשתי לאחר שפיטרתי אותו, קשה לתאר. הרגשה של הקלה, הרגשה שחזרו אלי האנרגיות שהוא כל כך טוב ידע "לשתות". ומאז? ומאז, אני מקפיד לבחור את הלקוחות שלי. כן, אני בוחר אותם.
קודם הייתי מציע את ניסיוני, את הידע שלי לכל דורש: הלקוחות הם אלו שבחרו בי. אחרי המקרה הזה הבנתי שגם אני יכול לבחור. מה? רק ללקוחות יש זכות לבחור עם מי הם עובדים? לא! גם לי כספק יש זכות לבחור עם מי אני רוצה לעבוד.
ומאז, אני בוחר את הלקוחות שלי. אני לא מקבל כל לקוח ואם אני מרגיש בשיחה או פגישה ראשונית שזה לא זה, אני מודיע לו באופן חד-משמעי כי אני לא מעוניין לעבוד איתו. נקודה.
נסו ותראו איזה שיפור זה יעשה בחיים שלכם ובעסקים שלכם. אל תתנו ללקוחות "לשתות" את זמנכם ול"שאוב" את האנרגיות שלכם. היפטרו מהם.
טל פריהר
דבר מצער שקרה לי לאחרונה הוא וירוס שחטפתי במחשב ושפגע לי בכל האתרים שהיו שמורים בתוכנת ה FTP שלי, וזה כלל אתרי לקוחות, אתרים שלי, אתרי לווין וכו' בקיצור כאב ראש של מאות אתרים לנקות.
חוץ מהעובדה שזה לא נעים והיה חתיכת בזבוז זמן לנקות, זה יכול מאוד לסכן את אתרי הלקוחות מבחינת מיקומים כאשר גוגל מסמן אותם כ"מסוכנים" לכן מומלץ לדעתי כדי שזה לא יקרה לכם – לעולם לא לשמור את הסיסמאות בתוך תוכנת ה FTP אלא בקובץ אקסל חיצוני ולהשתמש לפי הצורך, וכמובן את ההמלצות הרגילות: לדאוג שהשרת מאובטח, הסיסמאות חזקות ה-CMSים מעודכנים, גיבויים עדכניים וכמובן להחזיק איזה סקריפט ניקוי טוב למקרה שכן תקבלו וירוס.
יואב מנדלסון, SEone
בעבר קיבלנו קמפיין של חברת בנייה גדולה מאוד.
החברה הגיעה אלינו בגלל חוסר שביעות רצון ואי עמידה בצפיות של חברת הקידום הקודמת.התחלנו לעבוד, ולא נתקלנו בבעיה חריגה באתר. לאחר חודשיים / שלושה שמנו לב, שבאמת האתר לא מתקדם כצפוי במיקומים.
כאשר ביצענו ניתוח מעמיק בעזרת תוכנת SEOMOZ ,התוכנה התריעה על חוסר אחידות בהפניות הפנימיות באתר .
כלומר פעם מילה X מפנה לעמוד Y ופעם מילה X מפנה לעמוד Z. חוסר האחידות הזה חזר על עצמו בהרבה מילות מפתח.
חודש, לאחר שהנחנו את כותבי התוכן לתקן את הבעיה ולשמור על אחידות, האתר תפס את הרוב המוחלט של
המקומות הראשונים.
ניר שי, NearMe
אצלי זה קרה כשבאתי לקדם עוד לקוחות באותו תחום ובאותה מילת חיפוש.
ברגע שהיה לי מודל מצליח ( קונספט ובית תוכנה טוב ובמחיר הוגן), שכפלתי את אותו מודל עם אותו בית תוכנה, אך בעיצוב שונה גם ללקוח האחר. שיהיה ברור לא מדובר בשכפול תכנים כמובן, אלא באותו קונספט ואג'נדה של אתר ובפיתוח באותו בית תוכנה.
התופעה שחוויתי הייתה תקיעה של האתר בשורה 11, כל ניסיון להביא קישור חזק ככל שיהיה לא הצליח לגרום לאתר לקפוץ עוד שורה אחת שמשמעותה כניסה לעמוד ראשון. ברגע שהבנתי שהאתר מתנהג כמו מכונית בפול גז אך מול עץ הבנתי שלא מדובר בחוסר כוח של האתר אלא בצורך לשנות קונספט.
אז שיניתי את הקונספט ותוך פחות מ- 24 שעות האתר נכנס לעמוד ראשון ואף זינק במעלה העמוד ומאז כבר 3 שנים הוא בעמוד ראשון ללא אף לינק נוסף מבחוץ.
עמית מלכי, SEO Gavish
הבעיה העיקרית שבא נתקלתי הייתה בהתנהלות עסקית מול לקוח חמקן אחד.
בעיות בקידום של אתר כמעט ולא קרה מלבד אתר אחד של לקוח שהיה מקודם מאוד, קיבל תפנית שלילית וירד בדירוגים באופן מוזר ולא הגיוני. בדיקה יסודית גילתה שני דברים, תוכן האתר שוכפל ע"י צד שלישי וריבוי נפילות שרת שפגעו באתר.
איתי לויתן, Seperia
ישנם לקוחות הטוענים כי הם מעוניינים לעבוד עם הספק לטווח ארוך אך, למעשה, כוונותיהם האמיתיות הן לעבוד עם הספק לטווח קצר בלבד. אין לנו בעיה עם לקוח שרוצה לעבוד לטווח קצר, כל עוד הוא מציין את כוונותיו מלכתחילה, ובמקרה זה אנו אף מציעים ללקוחות כיום פתרונות של השמת עובדים מקצועיים בתחום שעברו הכשרה מקצועית ב Seperia College.
דרך להימנע מ"מלכודת" זו, היא לבדוק את רמת הבשלות של הלקוח (גודל חברה, תקציב שיווק, רמת ההבנה של סמנכ"ל השיווק וכדומה). בנוסף רצוי לבדוק את קשרי הלקוח ואת רזומה הספקים איתם עבד בתעשייה, ואף לשקול להרים אליהם טלפון בכדי לשמוע על אופן התנהלות הלקוח. כמו כן, דרוש ניסיון "לקלוט" את סוג הלקוח וכוונותיו, בסופו של יום צריך לחוש את הלקוח ולוודא שהכוונות הטובות (good will) קיימות בשני הצדדים.
אורי זילברשטיין, Duran SEO
אני מניח שרוב בעלי העסקים היו גונזים את הכישלונות שלהם באופן טבעי בכדי לחזק את היתרונות שלהם, מי ירצה לספר על כישלונותיו נכון?
אני חושב שאציין כישלון ספציפי שממנו צמחתי להיות הרבה יותר מקצועי, אחת הבעיות שכל מקדם אתרים נתקל בתחילת דרכו הוא איתור עסקאות טובות, בתחילת הדרך לא הייתה לי את היכולת לשפוט מהו לקוח ששווה לי לעבוד מולו לעומת לקוח שנפח העבודה מולו יעלה על התשואה שאניב מהפרויקט.
יתרה מזאת בשביל לחתום על העסקה התפרשתי על סטנדרט העבודה ששאפתי אליו ויצא לי לקחת עסקה מול לקוח שפשוט לא הייתה משתלמת. בסופו של הפרויקט הלקוח יצא לא מרוצה ואין זאת מכיוון שלא ראה תוצאות אלא שאיכות העבודה הייתה בהתאם לציפייה ידועה מראש ולא על פי סטנדרט העבודה שאני עובד בו כיום.
אני חושב שניתן להימנע ממקרים כאלו מראש בצורה גורפת. על ידי כך שאנו יודעים כמה העבודה שלנו שווה, אנו יודעים כמה עבודה איכותית היא דבר שלוקח זמן, השקעה, תכנון נכון וראייה קדימה בהתאם לשינויים של התחום ושל גוגל, לכן עלינו פשוט לא להתפשר על סטנדרט עבודה שלנו רק בכדי לחתום על עסקה.
אמיר בר תקווה, ClickWise
דוגמא לבעיה מרכזית בקידום שחוזרת על עצמה די הרבה היא בשילוב של קידום אורגני עם ממומן. כשמציעים ללקוח שכבר משקיע לא מעט כסף בקידום ממומן בגוגל להוסיף על כך גם קידום אורגני בעלות נוספת עבורו.
התהליך הזה עשוי ליצור בעיה עבור המקדם האורגני שכרגע בעצם מתחרה בעצמו. במיוחד עם מדובר באתר שפונה לפלח שוק ספציפי ועם קהל יעד מוגבל מלכתחילה. זאת מכיוון שבגלל שהאתר משקיע הרבה בקידום ממומן הוא למעשה נמצא כבר גבוה עם תוצאות ממונות בחיפושים האורגנים. בהרבה תחומים (לדוגמא תיקוני מחשבים וכדומה) למחפש פחות משנה אם הוא נכנס דרך תוצאה ממומנת או אורגנית אפילו אם יודע להבדיל בינם לכן האתר שבעצם כבר משקיע הרבה ומקבל את הלידים שלו מהקידום הממומן, מצפה שברגע שהוא יעשה בפועל (וישלם בפועל) על קידום אורגני הוא יקבל יותר לידים בנוסף על הלידים מה- PPC שיצדיקו את סכום ההשקעה באורגני.
בפועל זה לא בדיוק יכול לעבוד ככה, כי לרוב לקוח יכנס פעם אחת לאתר, וזה שנוסף קידום אורגני לא מגדיל את מספר האנשים שבפועל דורשים את השירות שמציע האתר. המספר של מחפשים למונח לא תלוי בשום פעילות שיווק של האתר בהרבה תחומים כמו תיקון מחשבים בדוגמא. לכן המקדם צריך להתמודד עם בעיה של הצדקת קידום אורגני בנוסף לקידום ממומן מבחינת עלות ללקוח. ניתן ליישם תהליך כזה רק עם לקוח שסומך על חברת הקידום שלו ונותן לה גיבוי ומבין שיש כאן תהליך ארוך ולא קצר שבסופו של דבר המטרה היא שלא יצטרך לשלם (או לשלם הרבה פחות ) על קידום ממומן שהקידום האורגני יחליף אותו ויביא לו בסופו של דבר את אותם לידים בחינם (ובאיכות גבוהה יותר שמאפיינת מבקר אורגני לעומת ממומן) במקום לשלם פר קליק. אבל רוב הלקוחות לא מתעמקים בנושא והם חסרי סבלנות ומחפשים תוצאות כאן ועכשיו ותפוקה פר השקעה מידית (להבדיל מהשקעה לטווח ארוך) ומכאן נובעת הבעיה במקרים מסוג זה.